SEPTUM DEVİASYONU
  1. TEDAVİ YÖNTEMLERİMİZ
  2. SEPTUM DEVİASYONU

En sık bilinen ismiyle “deviasyon”, burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu yaptığı burun tıkanıklığı halidir. Burun kemiği diye de bilinir.

Burun, ortadan duvarla ikiye ayrılmış bir tüneldir. Bu duvarın tıbbi ismi “septum nasale”dir. Her bir tünelin iç eni ve uzunluğu, hacmi birbirine yakın olduğu zaman sağlıklıdır.

Burun orta duvarı her iki yanında ince bir zarsı tabaka ile kaplıdır. Bu tabakaların arasında ön-üst kısımlarda kıkırdak, arka-alt kısımlarda ise kemik bir duvar yer alır.

Sağlıklı bir burun, ön kısmındaki giriş deliğindeki darlığın arkasından genişler. Bu geniş yerde havayı ısıtır, nemlendirir, süzer, belli bölgelere (koku bölgesi, sinüsler) yönlendirir ve öylelikle hemen arkasında yer alan üst boğaza geçişine izin verir. Arkadaki üst boğaz (geniz boşluğu) girişi de tıpkı ön giriş deliği gibi dardır.

Girişten çıkışa, burun tünelinin herhangi bir yerindeki bir sorunun varlığı, hava geçişinin engellenmesi demektir. Bunun en sık görülen nedeni de burun orta duvarının yaptığı kabarıklık, çıkıntı, tümsektir.

Bu durumlar doğum sonrası yüz kemiklerinin gelişimi sonrası yani genetic yatkınlık ya da sonradan alınan bir darbe ile de oluşabilir.

Bu sorunun çözümü septoplasti dediğimiz bir operasyonla %90ların üstünde bir başarı ile düzeltebiliyoruz.

SEPTOPLASTİ(Kemik eğriliği ameliyatı)

Nazal septumun çeşitli sebeplerle eğri konumda olduğu ve septum deviasyonunun görüldüğü durumlarda, kemik ve kıkırdak dokuların düzenlenmesinin yapıldığı cerrahi operasyona ”Septoplasti” (septum deviasyonu ameliyatı) adı verilir. Bu operasyon sırasında burun içerisinde nefes almaya engel teşkil eden kemik dokular alınarak var olan kıkırdak dokular uygun şekilde yeniden düzenlenir ve konumlandırılır.

RANDEVU OLUŞTUR